Opløselighed
Opløseligheden af et stof afhænger af stoffet selv og det stoffet skal opløses i (opløsningsmidlet). Vand er et polært opløsningsmiddel og det kan kun opløse polære stoffer (f.eks. ionforbindelser). Vands polaritet vil gøre at plus-ioner tiltrækkes vandets minuspol (ilt-siden) og minus-ioner vil tiltrækkes vands pluspol (H siden). Ionforbindelser vil derfor trækkes fra hinanden og blande sig med vandmolekylerne, altså gå i opløsning. Her er et eksempel på salt (NaCl) der opløses i vand.:
Forskellige salte har forskellig opløselighed (måles i g/100ml vand). Nogle salte sidder ikke særlig godt sammen og rives let fra hinanden. I andre sidder ion-gitteret fast sammen og de er svære at opløse:
Fedtagtige stoffer (der er neutrale og ikke har nogle polære områder) kan ikke opløses i vand. De vi lægge sig samlet på bunden eller på overfladen, afhængig af massefylden. De kan kun opløses i fedtagtige væsker, altså organiske opløsningsmidler (benzin, sprit, acetone), som heller ikke er polære. Hvis man absolut vil opløse et ikke-polært stof i en polær væske (f.eks. vand), må man tilsætte sæbe, som har en polær ende og en ikke-polær ende og så sker dette (i animationen betyder "philic" polær og "phobic" betyder ikke-polær).